The Bowland Centre, BAE Systems Welfare Facility, Samlesbury

Working in close liaison with Architects Wilson Mason and Partners on BAE Systems Welfare Facility which opened in March 2012.

 Sustainability was a key driving factor in the concept and design of the building and landscape environs which achieved a Breeam Excellent Rating.


The curvilinear building, comprising a coffee shop, 300 seat restaurant, dentist and occupational health and well being centre, nestles in the surrounding landscape through the use of earth mounding ( using spoil from the site) which provides a strong visual aesthetic, whilst also masking unwanted views of the service areas.




The new landscape environs include a pond and swales as part of a Sustainable Urban Drainage ( SUDS) scheme whilst also providing an attractive landscape setting to the adjacent external terrace to the south elevation.


Various new landscape habitats, including Indigenous tree and shrub planting areas, marginals and aquatics and wildflower areas, have been planted to encourage biodiversity and an ecologically rich environment.